Är Börsen en Bluff 2

0
122

Åter till ämnet om börsen är en bluff eller inte. Den är egentligen inte en bluff men för majoriteten av investerare blir den en bluff.

Varför? Här är åtta anledningar till därför börsen är en bluff för hobbyinvesteraren:

  1. Du har ingen insikt i bolaget och vet inte så mycket egentligen om bolaget. Bara att P/E kanske är lågt eller högt och att bolaget gått fint länge och kanske ett par till variabler du förstår dig på. (dock går inget fint nu under Ronna-utbrottet)
  2. Hobbyinvesteraren köper mest aktier på känsla. Svårt att förlora allt då äger då det flesta bolag planer ut okej på sikt. Men inget du blir snabbt rik på.
  3. Ärligt talat är det som att hitta en nål i en höstack att hitta ett fint tillväxtbolag som kan ge dig 10 x på 10 år. Frågan är till dig, kan du kriterierna för ett riktigt fint bolag? Vilken bransch söker du dessa inom? ETC.
  4. Börsen blir upphettad. Detta är bland de sämre sakerna med aktier. Alla de som gillar pengar och privatekonomi investerar på börsen. Och just innan Ronna-utbrottet var börsen högt upphettad. Kan vi räkna med att det nu ska komma en period med tjur bara för att bubblan sprack? Då blir börsen upphettad senare igen och bubblan spricker åter igen.
  5. Det tar mycket tid att analysera bolag på börsen. Hur vet vi om en vd och styrelse är mycket kompetent eller inte? Svårt att verkligen veta och tröttsamt att lägga ner timmar eller dagar på analyser för varje bolag.
  6. Många riktigt fina bolag är först förlorare som senare blir stora vinnare. Titta bara på Disney och sedan Apple som nästan konkade innan år 2000. Men tack vare touch-tekniken med mobilen blev sen Apple en gigantisk vinnare. Svårt att förutspå vilka som blir jättar.
  7. Är din strategi att bara lasta in pengar i utdelningsaktier och hoppas att det planer ut fint? Det har du ingen strategi alls vill jag påstå. Många har bränt pengar genom att investera på det sättet. Speciellt nu under Ronna-tider då vi är åter på nivåer som under slutet av Augusti 2017.
  8. De flesta bolag har höga skulder då de inte drivs som magra teknikbolag utan måste lägga pengar till kostsamma byggprojekt, fordonstillverkning, traktorer, oljeriggar, grävmaskiner, fabriker och kontor med höga hyror. Glömde jag något? 😀

Jag är ändå tacksam och imponerad av att vi inte har följt efter i denna Ronna-hysteri och stängt ner hela samhället. Det är ju helt onödigt då jag har läst att Covid-19 är ett vanligt influensavirus som kommer och går varje år. Igen anledning till att skapa mass-hysteri i landet! Men Ronna blev till ett politiskt utspel för att reducera aktiefrossan i USA, Sverige och i världen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here