Drömmer alla om passiva inkomster? Vad finns det för alternativ?

0
148

Den sagolika drömmen för många Svensons som knegar 9-5, heter ”passiv inkomst”. Men vad är egentligen det? Jag tänkte skriva om det i detta inlägg. För dem allra flesta verkar passiva inkomster vara en typ av mentalfixering som många Svensons går och fixerar sig kring efter jobbet.

Det handlar om att äga sin tid och spara sig fri. Sade herr Anders Gustafsson. En medlem på Flashback.org, i övrigt ett inlägg jag läste idag. Det löd något i stilen med ”Jag förstår mig inte på vuxna människor som strävar mot FIRE och vill spara in på varje krona och leva som en fattigpensionär”.

Åter till ämnet om passiva inkomster och sedan skriver jag vad jag tycker om FIRE-rörelsen.

Det är lätt att fixera sig kring passiva inkomster men många gånger betyder det att vi inte har greppat själva konceptet. Och att det är lite som en mörkpunkt i medvetandet, som man liksom har fastnat för och ofta tänker på. Om vi istället gräver lite på nätet då kan vi reda ut vad det är egentligen och att det bara finns tre riktiga passiva inkomstkällor.

Aktiehandel. Detta är den primära passiva inkomstkällan. Den är urfadern av alla passiva inkomster. Har du ett tillräckligt stort kapital blir denna världens enklaste passiva inkomstkälla.
Royalties. Som författare, konstnär, uppfinnare och skapare av musik, kan du få royalties betalda för dina skapelser som betalar dig igen och igen och i princip varje dag, utan att du själv behöver lägga ner massa tid och arbete på försäljning och marknadsföra.
Du automatiserar bolaget. Du äger ett bolag och har tagit det till den nivån då du är nöjd med både vinsten och tillväxten. Du anställer kompetenta personer för att driva din verksamhet mot en lön. Det är typ sånt här Jeff Bezos siktar på långsiktigt. Snart kanske han håller på med välgörenhet som Bill Gates. Spånar bara nu. Men det är så här dem riktigt framgångsrika jobbar. Anställda jobbar i bolaget åt ägaren medan ägaren hänger med bästa polarna på golfbanan. 😀

Jag tror att det är osannolikt att tjäna mycket pengar med royalties och särskilt om du själv inte driver ett bolag som du äger. Vad är egentligen chansen att man producerar så bra musik att de stora skivbolagen ger dig en fet check på miljonbelopp? Heter det ens ”skivbolag” idag då ingen längre använder cd-skivor, utan allt strömmar digitalt? 🙂

Hursomhelst – så är det osannolikt att tjäna stora summor genom royalties, om vi inte själva är den som driver det framåt. Det är J.K. Rowling som jag tänker på då. Hon skrev bara första Harry Potter boken och vände sig till bokförlag och som sedan gjorde henne till världsomtalad och miljardär i dollar.

Det klokaste du kan göra om du vill skapa en passiv inkomst. Det är att starta en verksamhet på sidan av ditt arbete som sedan kan växa sig större och större för varje år. Det bör vara i en bransch som du verkligen kan leva gott från. Inte en liten nischad bransch och helst bör det vara engelsktalande. Men du bör verkligen känna passion för det du startar upp och tänka dig arbeta med i tio år.

Efter tio år då? Då bör du ha skaffat dig så mycket pengar att du kan pensionera dig för gott. Har du inte gjort det så är det något fel på din business eller mindset. Därför är det extra viktigt att validera din bransch och dina intressen så du inte går in i en bransch med för lite stålar i omlopp.

Detta har jag att säga om FIRE-rörelsen. Jag blev tom i huvudet genom att tänka på att jag måste spara varenda krona för att leva som en minimalist. Jag kan bara tänka mig hur mycket värre det hade varit om jag hade barn!

Jag blev knasig av att tänka på FIRE-rörelsen och jag använde rapsolja som hudkräm och hade bara två par byxor. Det sket sig sedan när dragkedjan gick sönder på finbyxorna. 🙂

Ponera att du är fullt frisk. Då har du all möjlighet att välja vilket jobb du vill och jag tänker på miljardären,

”Det är inte hälsosamt/sunt att gå till ett jobb VARJE DAG som vi inte trivs med.” – DANA WHITE.

Jobba med något roligt, bygg upp din förmögenhet. Sedan kan kanske du pensionera dig om du känner för det. Det är inte så himla roligt att gå hemma som det låter. Du kan få mycket mera tid att fundera på saker och ting och lära dig saker genom Internet. Då är det bra. Så blev det för mig då jag var arbetslös från 2006-2011. Men tro mig verkligen – Det är mycket dötid att gå och dra benen efter marken hela dagarna.

YouTube, Flashback och sånt lindrar tristessen. Sedan spelade jag poker online ett par timmar per dag. Lyssna på musik och i kortare perioder inget. Nu är det inte alla som har IQ över 120 som jag. Och många kanske tycker det är roligt med att titta på samma gamla filmer som dem har sett 200-gånger tidigare.

Jag själv föredrar att hitta nya utmaningar och den där mörkapunkten i medvetandet försvann då jag slutade fixera mig runt FIRE och det var härligt. Nu håller jag ihop tankarna istället och försöker inte tänka så svart och vitt. Med FIRE gick jag verkligen ner mig totalt. Det funkar säkert bättre för många andra, att åtminstone kan hålla FIRE-tänkandet på en rimlig nivå utan att dem psykiskt bryter ned sig själva. Som jag gjorde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here