Man ska inte försköna utdelningar

0
393

Jag tycker att som aktieinvesterare ska du titta på totalavkastning och inte på utdelningar. Oftast har tillväxtbolag ingen eller lågutdelning. Titta på Vitec Software vilken lågprocent de betalar ut. Samtidigt har den varit en 100+ bagger sedan börsnoteringen. Samma kan jag säga om CellaVision som även det gått 40+ sedan börsnoteringen under 2007.

Varför tar jag upp dessa? Jo, många förskönar utdelningar som en trygghetsfaktor där bolag ger dig en inkomst. Men de aktier som betalar ut höga utdelningar är oftast sådana som har stagnerad tillväxt och där VD och ledningen har bytts ut flera gånger. Alltså inget säkert kort med andra ord. Jag sökte igår med Google och hittade en recension till boken om 100 baggers.

Har du tiden och orken, så blir din totalavkastning bättre om du hittar en tillväxtaktie, där dina analyser tyder på en framtida 100 bagger aktie och det är därför du investerar i den. Mycket roligare än att investera i stabila bolag helt utan tillväxt. Bara titta på H&M vad som hänt sedan Karl-Johan Persson tog över rodret. Det har gått mycket dåligt för H&M sedan dess. Därför gäller även det att ha magkänsla då det är dags att kliva av. Att hålla ett innehav för evigt funkar bäst i teori men inte i praktiken, för oftast tar framgångssagorna slut förr eller senare. Då en oskicklig vd och ledning tar över rodret och grundare har sålt av allt för längesedan eller avlidit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here